Samliv

Utroskap er ikke vakkert!

– Finnes det noe kraftigere enn å si «Jeg elsker deg» og mene det, sa han – Ja. Å si «Jeg vil bli hos deg» og gjennomføre det, sa hun Trygve Skau

2/10/2020

Cathrine Lofnes

Cathrine er daglig leder i Familiesenteret i Bergen. Tilbyr også samtaler og kurs sammen med sin ektemann Steinar Lofnes, via Familiesenteret i Bergen.

Trofastheten er vakker !

(Utgitt tidligere i BA)

Det er utrolig vakkert med eldre ektepar som har vært gift helt siden de var unge og fortsatt uttrykker kjærlighet til hverandre. De har trolig opplevd både stormer og tørke i parforholdet, men likevel har de vært trofaste og bevart den grunnleggende kjærligheten.

Vi trenger slike forbilder mer enn noensinne. For trofastheten og kjærligheten har krevende kår i vår tid. For eksempel har det stått på vg.no i lengre tid: «– Utroskap kan være vakkert». Dagbladet slår til med tittelen: «– Sidesprang er ikke alltid utroskap». Det skaffer kanskje klikk, men det er verken sant eller godt. Og i underholdningsindustrien reduserer realityserier, filmer og musikkvideoer dyrebare parforhold til sanselig begjær.  

Sist ute er Dplays nye realityserie, Singletown. Her skal fem kjærestepar sette forholdet på pause og leve som single, med festing og dating gjennom fire uker. Det er altså enda et program som baserer seg på utroskap, sex, svik og intriger. Big Brother, som sjokkerte og pirret norske tv-seere i 2001, er blitt bortimot stuerent. Nå må det sterkere lut til, om det er Ex on the Beach eller Singletown som skal trigge, pirre og slå små, usynlige kiler inn i det livslange, trofaste parforholdet.

Mangfoldet er selvsagt større. Det finnes også historier om å «leve lykkelig alle sine dager». Men de er få, de preger ikke mediebildet og du finner dem sjelden i overskriftene. I stedet er det altfor mange stemmer i mediebildet som gir oss den naturlige løsningen på parforholdets tørkeperioder: «følg hjertet, følg følelsene». Lite sier de at hjertet og følelsene aldri kan fortelle hele sannheten, at følelsene kan svinge – ja, faktisk kan de jobbes med.

Vi er overbevist om at mennesket er skapt for noe bedre en jakten etter lykken rundt neste sving, over det andre gjerdet, inn i neste relasjon. Vi tror på en bedre historie om seksualitet og samliv. En historie der trofastheten er det gode, der sannheten og integriteten er essensielle byggesteiner og der det vakre – og spennende! – kan blomstre i ditt nåværende parforhold. I denne historien gis relasjonene rammer, fordi grenser er helt nødvendig for å definere og beskytte. Definere hva som er mitt og ditt, vårt og andres. Beskytte mot utroskap og svik. Den gode historien er en hage med vakre vekster av ærlighet, nærhet, intimitet, trofasthet, sannhet og kjærlighet.  

Vi ønsker ikke å ta lett på tematikken, samlivsproblemer er sammensatte og berører dype og vanskelige sider av mennesket. Men vi har et sterkt hjerte for ekteskap og familie, og ser at det trengs å formidles en lysets motstemme mot populærkulturens mange stikk mot livsvarige forhold.

Derfor lanserte vi nylig et nettkurs i samarbeid med Tro & Mediers arbeid Mammashjerte: «Hvordan bevare parrelasjonen i småbarnsfasen?» Tiden vi lanserer dette(i sommer), er ikke tilfeldig. For fagfolk melder om økte ekteskapsproblemer og samlivsbrudd etter sommerferien. Dette er en tid der man er tettere på hverandre og ikke like lett kan «flykte» til jobb for å ignorere problemer i samlivet. Nettkurset – eller andre ressurser man kan bruke for å styrke parforholdet – er aldri en «quick fix». Slik vi må stelle, klippe, pleie, luke ugress og vanne i hagen for at det skal vokse, slik må også forhold jobbes med. Vi er som regel flinke til å ta vare på og vedlikeholde det som betyr noe for oss.

Derfor må vi lære oss å avsløre løgnen som formidles, direkte eller indirekte, gjennom altfor mye av mediebildet. Gresset er ikke grønnere på andre siden av gjerdet. Det er grønnest der du vanner det.  

Drømmen vår er mange gullbryllup, fylt av kjærlighet og takknemlighet, i 2070!

Trygve Skaug oppsummerer det vakkert:

– Finnes det noe kraftigere enn å si «Jeg elsker deg» og mene det, sa han
– Ja. Å si «Jeg vil bli hos deg» og gjennomføre det, sa hun

Av Jarle Haugland

Tro&Medier

Del med dine venner