Familie

Personlighetstest – en familieinvestering?

Hvorfor gjør du som du gjør? Og hvorfor tar andre valg som føles så unaturlig for deg? Hvorfor virker det som noen er kronisk forsinket mens andre er allergisk mot å komme for seint? Hvorfor er noen konfliktsky mens andre ser ut til å være helt uanfektet av konflikter? Hva er det som gjør at noen ser ut til å ha et behov for å sortere alt de eier, mens andre opplever effektivitet som mye viktigere?

9/10/2018

Ingrid Anette Padøy

Ingeniør med grunnkurs i psykologi. Sertifisert kursholder i jungs typologi. Hun er en av drifterne bak mammaforumet "Mammashjerte" på Snapchat.

Min mann og jeg fant svar på veldig mange av disse spørsmålene etter å ha vært gjennom personlighetstesten JTI (Jungs Type Indeks).

Første del av forholdet vårt kan oppsummeres som en drakamp.

For det viser seg nemlig at vi slår ut på testen som nærmest motsetninger. Dette ble utfordrende både for hvordan vi kommuniserte, tok avgjørelser og innrettet hverdagen. Etter å ha blitt bevisst på hvor ulike våre preferanser er, har vi fått et felles språk som gjør at vi forstår at den andre er ikke bare «vanskelig», den har en annen preferanse.

I tillegg blir man bevisst på at ens egen preferanse faktisk også har noen ulemper.

Et eksempel på dette er at jeg er en klassisk «planlegger», og jeg liker å vite hva som skjer før det skjer. Min mann er en klassisk «spontan» type og liker å ta livet som det kommer fra dag til dag. Du vet alltid hvor du har meg, og jeg kommer alltid når jeg sier jeg skal komme, men baksiden av medaljen er at om du trenger hjelp i øyeblikket, er jeg gjerne opptatt, men da kan min mann være spontan og har både anledning og glede av å hive seg rundt.

JTI er et psykologisk verktøy som gir mennesker innsikt i deres egen og andres personlighet. Det er basert på den sveitsiske psykologen Carl Jungs lære og er videreutviklet av Ringstad og Ødegård (optimas organisasjonspsykologene). Modellen er kvalitetssikret av DNV.

JTI beskriver 4 ulike dimensjoner som hver har 2 motsatte preferanser:

Energidimensjonen: Ekstrovert VS Introvert

Opplevelsesdimensjonen: Sansing VS Intuisjon

Avgjørelsesdimensjonen: Tenking VS Følelse

Livsstilsdimensjonen: Avgjørelse VS Opplevelse

Testen består av 56 spørsmål der en kommer ut med en bokstavsammensetning på 4 bokstaver. Et eksempel kan være ESFJ (Ekstrovert, Sansing, Følelse, AvgJørelse)

Vår opplevelse er at nøkkelen til å forstå andre er å først forstå seg selv, og at det å forstå andre har ført til større raushet, bedre kommunikasjon og en lettere hverdag, både hjemme og på jobb.

For mer info, se http://optimas.no/jti/

Del med dine venner