Samliv

Kunsten å kommunisere

Kommunikasjon, eller mangel av kommunikasjon, har fått ødelegge mange parforhold igjennom tidenene. Det er skrevet utallige bøker, gjordt utallige forsknings prosjekter og blitt holdt utallige kurs om temaet. Og er vi blitt noe flinkere?

9/10/2019

Cathrine Lofnes

Cathrine er daglig leder i Familiesenteret i Bergen. Tilbyr også samtaler og kurs sammen med sin ektemann Steinar Lofnes, via Familiesenteret i Bergen.

Vi hører at "mannen er fra mars og kvinnen er fra venus", og kan få oppgitt en rekke bokstaver fra personlighetstester som skal forklare og gi et tydeligere bilde av hvor ulike og forskjellige vi kan være. Man kan snakke med partolker og veiledere. Ja, hjelpemiddlene er mange. Og disse anbefaler vi å bruke!

Mine tanker i dag sirkler litt rundt: er det så negativt at vi som mann og kvinne er så ulik og så forskjellig?

Det er nok mye som kan bli mer utfordrende i en par-relasjon, når man tenker og gjør det meste på forskjellige måter. Men er det ikke slik i alle parforhold, at det er utfordrende i mer eller mindre grad til tider?

Jeg tenker hvertfall at det ikke er så farlig. Vi skal ikke bli lik en annen. Vi er alle unike og ulike. Og det er fantastisk. Det er fordeler og mange gode sider ved å være forskjellige. Man utfyller hverandre mer. Man blir bredere i måten man bygger familie på, ser verden på, går etter drømmene sine på. Kanskje man bare trenger litt hjelp til å se det positive i forskjellighetene.

Å klare å formidle det man går å tenker og føler på, på en forståelig og god måte, kan virke som en umulig oppgave til tider. Den følelsen kjenner jeg meg veldig igjen i hvertfall. Jeg tror vi fremdeles har mye å lære. Og vi må aldri si oss ferdig utlært i kommunikasjonens kunst.

Rebecca Deem (sosionom) og meg har gått sammen for å samlet noen av våre beste tips til hvordan bli enda bedre på å kommunisere med sine nærmeste. Og de har vi lyst til å dele med dere. Så håper jeg dette kan være opplysende og til inspirasjon:

Aktiv lyttende:

  1. Speile det den andre sier på en respektfull måte: «Så du har hatt en dårlig dag og føler at du ikke har fått ting gjort? Stemmer det?» (Hvis du bruker andre ord enn den andre så tolker du. Det kan hjelpe personen å forstå sine egne følelser/opplevelser. Avslutte med «Stemmer det?» for å få bekreftelse at du har forstått rett).
  2. Reflekterende/iakttakende: «Du ser sint ut. Hvem er det du er sint på?»
  3. Bekreftende/anerkjennende: «Jeg forstår at det må føles vanskelig når barna er syk så mye.»
  4. Løsnings-fokusert: «Er det noe du kan gjøre for å forandre situasjonen? Er det noen du kan spørre om hjelp?»
  5. Hjelpende: «Er det noe jeg kan gjøre for at ting skal bli bedre for deg? Er det noe konkret jeg kan hjelpe med?»
  6. Rådgivende: «Jeg tenker at du kanskje skulle trenge litt avlasting med barna sånn at du kan få hvile deg en dag eller to. Hva tenker du om det?»

Når du er blitt såret:

1. Snakke om deg selv og ikke den andre. Poenget er ikke at du har rett, men at du har RETT TIL dine følelser: «Jeg føler/opplever..»
2. Når du nevner hva den andre har sagt/gjort, må dette være det som faktisk skjedde, ikke din opplevelse av det. Sa personen virkelig «jeg stoler ikke på deg» eller var det din opplevelse av hva som ble kommunisert? Bruk da: «jeg opplevde at når du sa det, så har du ikke tillit til meg....».

3. Jo flere ord du bruker på hva du føler, jo lettere er det for den andre å forstå deg: «Det får meg å føle meg såret/redd/sint/skuffet..»Når du såret noen:


  1. Speile det den andre sa: «Når jeg sa/gjorde dette.. fikk det deg å føle deg såret/redd/skuffet.. Stemmer det?»
  2. Fortell hva den informasjonen den andre nettop sa får DEG å føle: "Det at du føler deg redd når jeg sa/gjorde dette - får MEG til å føle meg skuffet på meg selv/lei meg/dum.."
  3. Be om unnskyldning/tilgivelse. (En eventuell forklaring kan være med her) «Det var ikke min intensjon å...jeg mente ikke å...» Men viktigst: "Kan du tilgi meg for at jeg fikk deg til å føle deg redd/dum/såret/skuffet?»

The big "no-no`s":

1. Anklage/attakk: «Du gjør alltid sånn!"

2. Fraskrivende av ansvar: «Du sa dette og da klikket jeg! Ikke rart da du oppfører deg sånn!»

3. Passiv aggressivitet: «Nei, ingenting, jeg er bare trøtt» (pluss aktiv unngåelse/avvisning).

4. Sarkasme: «Så RENT det var her da! Du må ha stått i!» (Når alt ser helt forferderlig ut).

5. Passivitet/hvit løgn: «Nei da, det går fint!» (Når du egentlig er lei deg).

6. Aggressivitet/attakk: «Du er jo helt gal! Det går jo ikke å leve sammen med deg!»

7. Trussel/kontroll: «Hvis du gjør sånn igjen så lover jeg - jeg stikker!»

8. Manipulasjon: «Neida, jeg kan gjøre det, bare sitt å hvil du» (Med dobbeltbetydning/ironisk tonefall. F.eks. kan personen bruke situasjonen mot den andre i senere tilfelle).

Takk til Rebecca Deem for utforming av gode tips.

Ta kontakt med oss om du ønsker en samtale rundt dette temaet.

https://www.familiesenteret.no/samtaletjeneste


Del med dine venner