Familie

Hva om småbarnsperioden var en tid der vi faktisk vokste sammen som familie isteden for å slite oss fra hverandre?

Jeg ser meg rundt og ser alenemødre som sitter ensomme med barn, jobb og regninger. Jeg ser småbarnsforeldre som jobber døgnet rundt for å få endene til å møtes, betale lån, kjøpe vintersko og regntøy i riktige størrelser. Ektepar, som mellom våkenetter, bleieskift og sykedager ikke makter å sette seg ned og se hverandre inn i øynene for å pleie par-forholdet. Mange av oss sliter oss totalt ut i det vi kaller familieliv.

12/10/2018

Cathrine Lofnes

Cathrine er daglig leder i Familiesenteret i Bergen. Tilbyr også samtaler og kurs sammen med sin ektemann Steinar Lofnes, via Familiesenteret i Bergen.

Presset og kravene utenfra og innenfra kan knuse oss både som foreldre, ektepar, og som individer.

Man kan spørre seg om det er noe man har gått glipp av, eller om denne hektiske småbarnsfasen bare er en ondskapsfull test for å måle hvorvidt parforholdet og dine egne foreldreferdigheter holder mål.

Jeg blir igjen og igjen minnet om hvordan storfamiliene fungerte før, for 60-70 år siden. Der flere generasjoner var samlet i samme tun, og der gjerne besteforeldre eller andre slektninger kunne hjelpe til med barna dersom foreldrene trengte det. Jeg vil tro det var noe godt og trygt i det at besteforeldrene var tilstede med sin erfaring og visdom. Noen som kunne gi og tjene inn i den nye generasjonen med tid, omsorg og ressurser.

Det er ingen tvil om at mange ting i vårt samfunn er blitt lettere og bedre de siste 70 årene.

Men jeg tror også vi har mistet noe utrolig viktig.

Den roen og freden som befant seg i hjemmet kan virke fjern for foreldrene som knapt rekker å hilse på hverandre i døren mellom jobb, egne treningsøkter og barnas fritidsaktiviteter. Man kan spørre seg om vi setter for høye krav til oss selv, og om vi har glemt hva familieliv egentlig handler om.

Hva om småbarnsperioden var en tid der vi faktisk vokste sammen som familie isteden for å slite oss fra hverandre?

Jeg tror nemlig ikke det handler om å gjøre alle de rette tingene, men om å leve åpent og ærlig - sårbart og helhjertet med hverandre. Tørre å spørre om og å ta imot hjelp. Familie handler ikke om å oppnå suksess eller vise til gode resultater. Det handler om å kjenne hverandres styrker og svakheter og å gå SAMMEN gjennom de vanskelige periodene i livet.

Vi trenger HVERANDRE for å stå sterke.

Del med dine venner